ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ ПАЛИЛУЛЕ
5.06.2010

Под мотом «Велико спремање Србије-Брига заједнице за природу», у градској општини Палилула одржана је велика радна акција чишћења. Ову активност на националном нивоу иницирало је Министарство животне средине и просторног планирања Србије, а поводом Светског дана заштите животне средине - 5.јуна и националне активности «Очистимо Србију». Град Ниш је формирао Градски штаб акције, којим је координирао Миодраг Радовић, члан Градског Већа, а у пет нишких општина именовани су и координатори кампање. Акција је реализована у сарадњи са ЈКП «Медиана» - Сектор чисточа, «Зеленом мрежом Града Ниша» и медијском ЕКОполис мрежом, промотером светске еколошке кампање «Clean up the World-Oчистимо свет».

У Градској општини Палилула улогу кординатора обављао је Бобан Микић, члан општинског Већа. Упутили смо позив свим запосленим у управи, јавним предузећима, привредним друштвима, медијима, школама, удружењима, организацијама и заинтересованим грађанима, да се прикључе акцији. На изабраним локацијама У Палилули, у времену од 10-13 сати, окупило се преко 3000 волонтера-добровољаца, представника удружења, установа, организација. Они су у складу са својим могућностима - истакао је Бобан Микић, у простору спомен парка «Бубањ», Кула, у насељима «Црвена звезда» и «Делијски вис», дуж корита Габровачке реке, у улици «Душана Поповића» и поред железничке пруге Ниш-Димитровград, дали лични допринос за чистију животну средину. Посебно бих похвалио залагање и допринос младих из организација: «Озелени и Ти», «Унија средњошколаца», «Сигуран корак», «Институт Екоман», «НВО Ром- Црвена Звезда», «Мој Бубањ», извиђаче одреда «Краљ Петар Први», «Екополис мрежу», «Друштво за заштиту деце и младих», ученике школа «Бранко Миљковић», «Сретен Младеновић-Мика», «Краљ Петар«, «Коле Рашић»; савете грађана- нагласио је координатор акције чишћења у Палилули, члан општинског Већа Бобан Микић..

Циљ ове акције није једнократно чишћење дивљих депонија, нагласили су организатори, већ промена свести о значају животне средине које ће довести до тога да ефекти акције буду трајни. Град Ниш и Градска општина Палилула имају позитивна искуства око организовања еколошких акција и кампања. Сарадња са организацијама цивилног друштва, образовним установама и јавним-комуналним сектором дефинисана је и потписивањем протокола о регионалној сарањи о заштити животне средине и одрживом развоју.  

«Бринемо као заједница за природу», слоган је овогодишње акције, која ће имати своју светску CUW активност (Clean up the World) и промоцију у трећем викенду септембра месеца ове године у организацији «ЕКОполис мреже» и коалиције невладиних организација региона Евробалкан.